Mitt första egna blogginlägg på hemsidan

Med det här inlägget är det premiär för min egen blogg här på hemsidan. De av er som känner till att jag har driver bloggprojektet Lukaspsykologen kanske undrar varför jag ska skriva ytterligare en blogg? Jo, jag tänker mig att denna blogg blir min bas. Härifrån kan jag skriva egna texter på det sätt som faller mig in, länka till texter jag skrivit på annat håll  samt länka vidare till annat intressant som rör psykologi och existentiella frågor. Jag tänker mig också att ju mindre jag skriver på annat håll, desto mer nya texter kommer dyka upp i den här bloggen. Om jag har många projekt på gång så blir detta en slags uppsamlingsplats, ja, en bas.

För er som inte känner till mig och vad jag gillar att skriva om gör jag en sammanfattning av vem jag är som psykologibloggare. Till en början så står jag för samma grundvärderingar som jag formulerade på bloggen Lukaspsykologen för ungefär ett år sedan:

”Jag brinner för att avmystifiera psykologin i allmänhet och psykodynamisk samtalsbehandling i synnerhet. Detta för att göra psykologisk kunskap mer tillgänglig och lättare att använda i vardagen. Jag tycker att psykologisk kunskap, precis som existentiella funderingar, är en bristvara i många sammanhang.  Jag vill vara en aktiv samhällsaktör som kan erbjuda psykoterapeutisk hjälp och sprida psykologisk kunskap med människans olika behov i fokus.”

July 7 2009 Extravaganza - Prediction = True

Vad innebär då detta i praktiken, här på bloggen? Jag tänker mig att mina texter och projekt har som gemensam nämnare att avmystifiera psykologi, och att göra psykologisk kunskap mer tillgänglig och lättare att använda i vardagen. Jag slår då och då ett slag för existentiella funderingar, det vill säga att våga närma sig livet ifrån ett bredare perspektiv och på djupet fundera över vad det innebär att vara människa. Jag tror det behövs vid sidan av all viktig evidensbaserad psykologisk kunskap.

Jag tror att denna blogg, liksom Lukaspsykologbloggen, kommer bli en bred blogg med ambitionen att täcka många olika ämnesområden. För att använda en lite fånig metafor; jag upplever ibland min hjärna som ett dansgolv där idéer från olika ämnesområden dansar med varandra. Plötsligt utmärker sig ett danspar lite extra och inspirerar mig – och det är troligt att ni då får möta just det dansparet i min blogg.

TANGO Silhoutte

Här nedanför har jag skrivit en lista över ämnen som dykt upp på Lukaspsykologen det senaste året och som ni säkert kommer stöta på igen:

Samtal och psykoterapi i alla former, särskilt olika former av psykodynamisk terapi och då ofta den form jag arbetar mycket utifrån; affektfokuserad psykoterapi.

Relationer, särskilt ur ett utvecklingspsykologiskt perspektiv ifråga om relationsmönster (anknytning), barnets utveckling och att hantera sina känslor. Favoritämnen inom temat relationer är dysfunktionella familjer och parrelationer.

Svensk psykiatrisk vård; hur tar vårt samhälle, och vi vårdgivare, hand om dem som behöver hjälp i Sverige idag? Det finns många brister, och för all del många ljuspunkter.  Jag tror att diskussionen kring svensk psykiatrisk vård behöver vara levande och kräver en del praktiskt engagemang. Min ambition är att också rapportera från nätverketUpprop för en ny psykiatri.

Kultur och psykologi: böcker, film, musik, dans, teater, konst… Kultur föds ofta utifrån djupa upplevelser och nya tankar – och har ett fenomenalt sätt att väcka känslor och tankar hos mottagaren. Det är djupt mänskligt; det är psykologi

Psykologisk forskning. Jag älskar spännande psykologisk forskning! Ja, kanske inte alltid de krångliga formuleringar som beskriver forskningen, men själva faktumet att även psykologiska aspekter av människan och livet kan analyseras och mätas på ett mer eller mindre konkret sätt. När jag får nys om något intressant på forskningsfronten vill jag gärna dela det med er, helst utan för mycket krångel.

Existentiella perspektiv; livets varför och hur, det mänskliga lidandet, att ingå som en del i en större helhet, vår natur … Existentiella perspektiv är ofta svåra att konkretisera och förmodligen inte det vanligaste ämnet här på bloggen, men ändå ett viktigt ämne. Filosofi och upplevelser kring mindfulness och meditation kan kanske också räknas hit. Möjligen även det populära ämnet ”lycka”.

Psykisk ohälsa; vad är det, hur kan man förstå sitt eget mående och vad innebär de olika diagnoserna?

Personlig utveckling och självhjälp, till exempel vilka övningar man kan göra och vilka böcker man kan läsa om man strävar efter en utveckling på det psykologiska planet.

Tips om det som pågår i psykologivärlden; till exempel olika evenemang eller nya psykologiska produkter som lanseras.

Ja, dessa ämnen var åtminstone i fokus under förra bloggåret, vi får se vad som väntar oss under kommande år. En hel del beror på hur mycket tid som kommer finnas för bloggandet här på hemsidan. I vilket fall som helst är det väldigt spännande att ha tillgång till detta nya forum! Jag kommer nu att ha en kort bloggpaus nu, men är tillbaka igen i slutet på november/början av december. Kul att du hittat hit, hoppas vi ses igen!

Great Egret (Ardea alba) on Morro Strand State Beach, CA

6 kommentarer till Mitt första egna blogginlägg på hemsidan

 1. Angelica skriver:

  Linda, jag uppskattade verkligen Lukaspsykologen och är glad att du kommer fortsätta att blogga här.

  Bästa hälsningar från en trogen läsare :)

  • Linda skriver:

   Hej Angelica! Förlåt att jag svarar dig mer än två månader för sent. Jag upptäckte nu att din kommentar försvunnit bland spam som jag i en hektiskt period i november inte hann rensa bort. Tack så mycket för att du tar dig tid att skriva en uppmuntrande kommentar till mig! Det är dessutom smickrande att du, som inspirerar och imponerar med din blogg, läser det jag skriver. Jag planerar att dra igång med mer frekventa blogginlägg snart.

   Apropå din blogg förresten, går det att prenumerera på den via email (inte bara RSS)? Jag har kollat upp det tidigare, kanske frågade jag till och med dig om det då… det vore bara så praktiskt för mig :) Väldigt intressant att du skrivit om en journalistisk granskning av olegitimerade terapeuter, detta gick mig helt förbi när det var aktuellt och jag ska kika närmare på det nu i efterhand, tänkte jag. Tack för det!

 2. H skriver:

  Hej! Lite sporadiskt, till och från, har jag läst dina inlägg på lukaspsykologen. Eftersom jag själv håller på med min PTP är det intressant att ta del av andras erfarenheter och upplevelser. Men något som jag funderat över som jag tycker är fascinerande och synd, är hur få psykologer det verkar vara som faktiskt bloggar. Eller som skriver särskilt mycket om sitt jobb, sina liv och liknande. Ambitionen att avmystifiera psykologin och terapi tycker jag är fint, jag önskar dig all lycka med jobbandet, skrivandet och bloggandet! Jag har ambitionen att starta någon form av blogg jag också men har inte riktigt kommit underfund med formen för skrivandet ännu…
  :)

  • Linda skriver:

   Hej H!

   Tack så mycket för dina fina lycka-till-önskningar! Jag håller med dig, det är synd att inte fler psykologer bloggar, och jag tänker att det kan ha en hel del olika orsaker. Jonas Mosskin, en annan bloggande psykolog, skrev ett inlägg för en tid sedan som just heter ”Varför bloggar inte psykologer?” som jag kom att tänka på när jag läste din kommentar. Länken dit är: http://mosskin.se/2007/09/30/varfor-bloggar-inte-psykologer/ om du får lust att kika på vad han tror är anledningarna till detta.

   Lycka till med din kommande blogg och med att hitta din egen form! Återkom gärna och berätta hur det gått!

   • H skriver:

    Hej igen! Läste artikeln i länken, jag tror det stämmer men det finns nog många anledningar. En tror jag är att vårt yrke av tradition är lite ”hemligt”, att man ofta håller mycket för sig själv etcetera… Nåja, jag har ganska mycket tankar om det där som jag ska ta och skriva ner någon gång, jag måste tänka på det lite till först. Jag har kommit igång med min egen blogg, du får gärna läsa och kommentera om du vill :)

    • Linda skriver:

     Hej igen H!

     Jag håller med dig och jag ser fram emot att läsa dina tankar i ämnet när du formulerat det i skrift! :) Stort grattis till att ha kommit igång med din egna blogg, jag ska genast gå in och kika på den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 1 = 4

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>