I det här blogginlägget vill jag
- Berätta allmänt om Blå Vindens filmevenemang för leg. psykologer/leg. psykoterapeuter i Stockholm
- Berätta mer specifikt om vårens två träffar, varav den ena var igår
- Visa ett gäng bilder från gårdagens evenemang
Så, låt oss börja från början…
Igår anordnade Björn Christensen och jag en filmvisning på psykoterapimottagningen Blå Vinden i Stockholm. Vår ambition är att bjuda in varje intresserad psykolog och psykoterapeut i Stockholmsområdet som, liksom oss, är intresserad av mingel och kompetensutveckling tillsammans med kollegor. Upplägget består av att vi fikar tillsammans, ser en utbildningsfilm från APA (American Psychological Association) och diskuterar filmens metod och arbete tillsammans.
I april fördjupade vi oss i Arthur Freemans kognitiva beteendeterapi för par, och under gårdagen visning ägnade vi oss åt Paul L Wachtels integrativa relationella psykoterapi. Olikheterna i arbetssätt är slående, liksom likheterna.
I Arthur Freemans parterapi är fokus på vilka kommunikationsmönster som paret skapar gentemot varandra. Freeman är inte rädd för att avbryta och föreslå på vilket sätt som bägge parter kör fast i kommunikationen till varandra, och lär därefter ut nya färdigheter för att nå fram. Faktum är att paret vid sessionens slut bestämmer en ”dejt” på en bar, om än något motvilligt, för att få tillfälle att öva på det som de just lärt sig.
Paul Wachtel arbetar i filmen med en individuell psykoterapi och har en något mjukare framtoning. Hans fokus ligger på klientens relationer, och han integrerar den mer psykodynamiska samtalsterapin med ett beteendeinriktat arbetssätt. En terapeut behöver en god förståelse för vem klienten är och har varit med om – i sann psykodynamisk anda. Men, arbetet stannar inte där, menar Wachtel. Klienten behöver också känna sig trygg nog att förändra beteenden som hon eller han upplever som problematiska. Genom insikt om problemet och stöd från terapeuten blir det möjligt att konfrontera tidigare rädslor, kan man kanske sammanfatta det.
För att förändra sina relationella mönster, hur man uppfattar och beter sig mot sig själv och andra, räcker det sällan att man enbart förstår sina problem, menar Wachtel. Det naturliga steget efter förståelsen blir att förändra sitt vardagsbeteende, något som påverkar ens egna relationella mönster på en mer övergripande nivå. På så sätt skapas en ”positiv cirkel” mot förändring, både inom klienten och genom hennes handlingar i olika relationer.
För att säga något kort om likheterna mellan de bägge terapeuternas arbetssätt så tänker jag att de både arbetar väldigt skickligt och fokuserat med beteenden och tankar, även om Wachtel faktiskt ger mindre utrymme för det förstnämnda i sin session. Något som flera av oss på saknade var dock ett tydligt arbete med känslor, här och nu i rummet, hos bägge terapeuter. Kanske kan det förklaras med att filmerna ändå har några år på nacken, och att forskning kring affekter, känslor, fått större utrymme på senare år och gett ett större fokus på känslor i terapin?
Att genom utbildningsfilmer ta del av duktiga terapeuters arbetssätt, samt diskutera tillsammans med kollegor med olika erfarenheter/arbetsmetoder, tror jag berikar det egna arbetet. Och då särskilt när det kan göras i en öppen och tillåtande miljö, där det finns intresse av att genuint dela med sig av egna tankar och lära sig av varandra.
Om du som läser detta är leg. psykolog eller leg. psykoterapeut, och är intresserad av information om höstens träffar i centrala Stockholm, så får du gärna maila mig eller fylla i mitt kontaktformulär här på hemsidan. Berätta lite kort om dig själv; din titel, vad du arbetar med och hur du kom i kontakt med kollegieträffarna (i detta fall genom bloggen). Evenemanget har ett begränsat antal platser för varje träff och jag har en känsla av att det med tiden kommer krävas aningens raskare steg mot den där kvarnen för att få en plats 🙂
För er som inte är leg. psykologer/leg. psykoterapeuter, men ändå vill fördjupa er i hur de nämnda terapeuterna arbetar, kan jag rekommendera att kika på deras böcker. Den bok som bäst verkar motsvara aprilevenemanget är Cognitive Therapy with Couples and Groups, där Arthur Freeman är bokens redaktör. Det är dock oklart om boken går att få tag på genom Adlibris, och går den att beställa så är den så dyr att jag inte riktigt vill tipsa om den. Jag fastnade istället för en slags ”självhjälpsbok” som Freeman varit med och skrivit, nämligen pocketboken De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem. Den är över tusenlappen billigare än den föregående boken, och har fått bra läsarrecensioner. Paul Wachtels böcker är jag lite mer bekant med sedan tidigare, särskilt boken Relational Theory and the Practice of Psychotherapy. Där beskriver Wachtel hur han integrerar klassiska psykodynamiska begrepp, om exempelvis människans inre konflikter, med sitt praktiska relationella arbete.
Så; nu vill jag avsluta med att dela med mig av lite bilder från gårdagens samling på Blå Vinden. Här är vindslokalen där vi höll till, strax innan kl 18.00 då allt startade. Lugnet före stormen.
Till sist; tack alla ni som kom igår, jag hade väldigt trevligt och jag hoppas att ni hade det också! Det enda jag önskade mig lite mer av var tid att prata med er, men min förhoppning är att vi ses igen – på Blå Vinden eller i andra sammanhang!