En händelserik vecka: Psykologer och psykoterapeuter tittar på APA-film om terapi, IBS-skolan startar och Affekta dyker upp på Facebook

Den här veckan har det blivit höst på riktigt i min verksamhet, tänkte jag säga. Det har varit en vecka där vårens avlägsna planer har blivit till roliga evenemang och spännande arbetsuppdrag.

Först ut var filmträffen för legitimerade psykologer och psykoterapeuter som hölls på min mottagning vid S:t Eriksplan i Stockholm, och det kom ett helt gäng sköna kollegor (se bilder nedan tagna av min nätverkskollega, leg. psykolog Kristoffer Petterson).

Vi laddade upp med en rejäl smörgåsfika och gick sedan vidare till att se och diskutera en APA-film där schematerapins grundare, Jeffrey Young, visade de grundläggande principerna för sitt arbete. Schematerapi är en integrerad terapiform med utgångspunkt i traditionell KBT, men fokus ligger i schematerapin mer på livslånga mönster, metoder för affektiv förändring och den terapeutiska relationen. Schematerapi är för övrigt det terapeutiska arbetssätt som är Poul Perris utgångspunkt i SVT:s nya serie om parterapi (som jag skrivit om här).

Stort tack alla ni som kom och delade kvällen med oss och gjorde kvällen så intressant och trevlig! Som jag brukar säga till min kollega Björn när vi diskar upp efteråt; visst är det de psykologer och psykoterapeuter som kommer på våra filmträffar alldeles särskilt trevliga? Men nåja, jag är väl knappast objektiv i frågan… Nästa filmträff blir för övrigt i oktober. Om du, som leg. psykolog/leg. psykoterapeut, vill ha information om kommande träffar går det bra att maila mig på linda@lindahellquist.se.

Två dagar efter filmträffen var det dags för höststart av en IBS-skola på en vårdcentral på Östermalm. Tillsammans med leg. dietist Sofia Antonsson leder jag under hösten en IBS-skola med fokus att minska symptom och besvär vid så kallad ”stressmage”. För en grupp med runt tio deltagare undervisar vi om kost och stresshantering samt ger konkreta hemuppgifter och övningar. Första omgången blev snabbt fullbokad, och omgång två som vi har senare i höst har också fyllts på snabbt. Säkert blir det fler kurser. Kika in på Sofias hemsida för att läsa mer om IBS-skolan eller göra en intresseanmälan.

Även på Facebook händer det saker denna vecka. Mitt kollegiala nätverk, som består av ett antal legitimerade psykologer och psykoterapeuter som erbjuder affektfokuserad psykoterapi, har tillsammans skapat en Facebooksida. Där vill vi dela med oss det som sker i Affektas verksamhet samt tipsa om events, böcker och forskning med affektfokuserat tema som vi tycker är intressant. Välkommen in och håll koll på oss här. Även min egen verksamhet finns förresten representerad som företagssida på Facebook numera, så för att se när ett nytt blogginlägg dykt upp eller se vad som är på gång hos mig, kika gärna in här.

På tal om olika psykologievenemang i veckan så passade jag slutligen på att besöka ett annat evenemang än mitt eget, nämligen Jonas Mosskins evenemang ”Psykologer skriver böcker” i Kulturhuset. Psykologerna och författarna Kristina Sandberg, Per Naroskin och Jenny Jägerfeld satt i panelen och berättade om sitt skrivande och sitt psykologarbete. Vi  i publiken fick ta del av högläsning från olika stycken i respektive författares böcker, som i detta fall var Kristina Sandbergs nya roman Sörja för de sina, Per Naroskins nyutgivna romandebut Fuskaren som försvann och Jenny Jägerfelds novell i Het; en erotisk novellsamling för ungdomar. Efter att alla läst sitt valda stycke konstaterades det att alla tre på olika sätt berättat om en förödmjukelse av något slag, även om det handlade om så skilda situationer som till exempel ett TV-framträdande och sex. Kanske är det inte en slump att just psykologer så noggrant skildrar en obehagliga upplevelser i sitt skrivande och sedan väljer att lyfta fram detta vid sin högläsning, menade Naroskin.

En av huvudfrågorna för kvällen var hur det kommer sig att psykologer skriver böcker, något som Jonas Mosskin kallade ”en trend” men som de övriga protesterade mot. Panelen och Mosskin verkade däremot vara hyfsat överens om att psykologers intresse för romanförfattande till stor del om det intresse för såväl människor och språk som många psykologer och psykoterapeuter har. Ett intresse som alldeles säkert finns starkt i andra yrkeskategorier också, men där finns kanske ingen Mosskin som skapar evenemang i yrkeskårens namn och lyfter fram detta. Men kanske har Jonas Mosskin också rätt; kanske har det under senare år skapats en trend där det blir allt vanligare att just psykologer skriver skönlitterärt?

Mot slutet fick vi som satt i publiken ställa frågor och vi avhandlade tillsammans frågor som rörde skrivandet som terapeutisk process, psykologens eventuella ansvar för mottagaren i sitt skrivande, skrivprocessen rent praktiskt, den smarta läsaren som själv skapar mening, könsord, människor som är riktiga svin och Bibeln. En spännande och underhållande diskussion, helt enkelt, samt en värdig avslutning på denna evenemangsvecka med psykologi i fokus!